dinsdag 9 juli 2013

Story Based Survey

We kennen allemaal de traditionele surveys. Een expert denkt over het onderwerp na, met geluk (of niet), gaat de expert eerst een aantal zaken 'testen' in de organisatie en vervolgens gaat de expert de resultaten interpreteren.

Fantastisch als je een vooringenomen uitkomst nodig hebt. Maar wat als je een niet vooringekomen uitkomst nodig hebt?

Story Based Surveys met interpretatie door de verteller.

Story Based Survey is niet lauter en alleen het verzamelen van verhaaltjes en deze te interpreteren - als de interpretatie gedaan wordt door iemand anders dan de verteller heb je weer een fantastische vooringenomenheid geïntroduceerd. Nee, verzamel de verhalen die geïnterpreteerd zijn door de verteller zelf.

Grofweg komt het neer op:
  • Trigger de persoon in een bepaalde mode
  • Vraag om een kort verhaaltje te vertellen
  • Vraag om het verhaaltje te interpreteren op een aantal voorgedefinieerde karakteristieken waar jij geïnteresseerd in bent
  • Vraag de demografische gegevens die je nodig hebt
Belangrijk hierbij: hou de boel kort. Hoe sneller de survey te doen is, hoe groter de kans is dat mensen op een zinvolle manier meedoen.

Vervolgens doe je eerste een analyse op de demografie en de vooraf bepaalde karakteristieken. Zodra je een interessante groep heb gevonden ...doorgaans is een groep interessant wanneer deze erg homogeen scoord en/of subgroupen duidelijk verschillende scores hebben ...dan pas ga je de verhaaltjes lezen die behoren bij deze groepen.

Wat je hiermee bereikt is dat sense making getriggered wordt. Je weet immers dat, hoe divers de verhaaltjes ook zijn, ze behoren bij een homogene groep van antwoorden. Waarom? Wat verbind al deze verhalen?

Er zijn verschillende manier om deze sense making te doen. Variërend van samen met een paar mensen samen zitten tot: Ik wil meer van dit soort verhalen zien en minder van deze ...niet omdat je die verhaaltjes leuk/slecht vind, maar omdat bepaalde karakteristieken deze verhaaltjes met elkaar verbind.

Deze manier, Story Based Surveying, waar de verteller de interpretatie doet is vrij nieuw. Als je het budget ervoor hebt ga dan voor SenseMaker.

Op dit moment ben ik bezig met een minder geavanceerdere maar veel goedkopere versie. Dus als je niet het benodigde budget hebt en het toch interessant vind, neem dan contact met me op. Misschien ben ik wel geïnteresseerd in je te helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten