woensdag 17 april 2013


Met de introductie van smartphones kwamen en groeide de apps explosief. Er is een app voor alles wat je nodig hebt en als het vandaag er nog niet is, waarschijnlijk morgen wel.

De kracht van apps denk ik ligt in de hoge ROI, niet alleen in financiële termen. De meeste apps zijn makkelijk te gebruiken, kosten weinig tot niets en doen de taak die je wil doen. Als je het niet leuk vind, of niet langer nodig heb, prima om de app dan te verwijderen.

Maar zonder het te beseffen, veranderen we de manier waarop we denken en handelen. De apps zullen denk ik een zeer diepgaande impact hebben op elk aspect van ons leven.


Project management, ISO21500 en app-achtige denken en handelen
Ik kan het niet helpen om te praten over ISO21500 de richtlijnen voor Project Management. Ik kan me heel goed voorstellen dat er nogal wat mensen denken dat ISO21500 de meest bureaucratische onzin is die ooit is uitgevonden. Over 10 jaar tijd, hopelijk is ISO21500 dan mooi geïntegreerd in het normale projectmanagement net zoals dit gebeurde met ISO900x in de productie-en dienstverlenende bedrijven, zullen er nog mensen zijn die denken en voelen: wat een bureaucratische onzin.

Iedereen die een beetje bekend is met ISO-normen en richtlijnen kan je vertellen dat ISO eigenlijk maar over drie dingen gaat:

  • zeggen wat je doet
  • doen wat je zei
  • kunnen aantonen dat je het ook doet/deed

ISO vertelt je niet wat te doen. Veel ISO-normen bevatten adviezen van deskundigen uit de hele wereld over wat kan worden gedaan. Maar, het is aan de betrokkenen om te beslissen wat te doen en wat niet te doen.

Bij het schrijven van de Zelfverklaring voor ISO21500, nu ter beoordeling bij de Nederlandse Norm Commissie voor Projecten, hadden we een discussie. De discussie ging over de toekenning van punten aan elke toetsingsvraag. En als je een minimum van x punten hebt, mag je jezelf belonen met een Zelfverklaring ISO21500.

Gelukkig werd dit snel verworpen. Bij ISO draait het niet om te zorgen dat je 80% van alle vragen positief kunt beantwoorden. Het draait om 100% te voldoen aan alle vragen die relevant zijn. En als het slechts een vraag is, zo zij het dan is het alleen die. Als het alle vragen zijn, dan ook allemaal.

ISO21500 staat maatwerk toe voor elk project. Meer nog, als je een deel wilt managen doorgebruik te maken van PRINCE2 en een ander deel via SCRUM of volgens PMI-BoK, of wat dan ook: prima. Geen krampachtig gekunstel  gewoon de dingen gebruiken die geschikt zijn. Daarom denk ik dat ISO21500 een goede omgeving is voor app-achtige denken en handelen.

Wie had dat gedacht, ISO, een bureaucratische ding bij uistek is het middel om de vrijheid te creëren om op app-achtige te werken!

Denkscholen en app-achtige denken
In een recente discussie over TOC (Theory of Constraints) zag je al snel verschillende denkscholen ontstaan. Sommige vonden de ene manier veel beter, anderen waren fel tegen. Sommigen beweerden dat de enige en echte TOC te vinden was en bewaakt werkt door TOCICO. Dan hebben we het nog maar niet over de andere discussies: TOC vs Lean of TOC vs Lean Sigma, etc, etc.

Maar goed deze discussie heb je overal. Soortgelijke discussie zijn er ook met betrekking tot PRINCE2. Een zelfde discussie, hoewel het lijkt dat het beter wordt gevoerd, ook binnen Cynefin.

Alles wat ik weet is dat ik niet één iemand ken die slim genoeg is om a) de ontwikkeling van een allesomvattende theorie te bedenken dat is de enige waarheid is en b) deze met succes kan verkopen aan iedereen. Het zou eigenlijk best eng zijn. Te snel schieten een aantal historische gebeurtenissen te binnen wanneer iemand krijgt zeer snel een grote massa van de mensen achter hen.

Maar ook in het bedrijfsleven. Grote organisaties zijn zelden in staat om te innoveren. Grote oragnisaties hebben alle middelen, alle slimme mensen, kennis en ervaring die zijn verborgen ligt achter slot en grendel voor ons. En toch echte innovatie komt van de randen. Uit trial-and-errors in garages en kleine zolderkamertjes. Gegarandeert dat veel van deze probeersel falen voordat ze zelfs maar een beetje bekend zijn. Maar, sommige slagen en kunnen groeien. Dit is hoe het werkt.

Maar zal de app-achtige denken dit te veranderen? Grote organisaties, in welke vorm dan ook, of het nu een universiteit of een supermarkt, ze zijn eigenlijk allemaal denkscholen. Webshops die als paddenstoelen uit de grond sprongen en nieuwe diensten en nieuwe producten aanbieden. Waarschijnlijk zijn deze webshops alleen maar de koplopers van wat het app-achtige denken ons gaat brengen.

Ik zou niet verrast zijn dat grote organisaties veel meer verworden tot conglomeraties van kleine zeer flexibel en 'fluid' suborganisaties. In essentie bestaat dit al. Anders zou het onmogelijk zijn om grote projecten te doen. Maar ik heb het stiekeme gevoel dat deze app-achtige manier van denken nog een groot aantal veranderingen voor ons in petto heeft.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten