zondag 14 april 2013

Waarom de baby met het badwater weggooien?

Te vaak worden ideeën te snel verworpen omdat ze niet helemaal perfect zijn. En dat is jammer. 

Jammer omdat het te snel voorbij gaat aan het menselijke aspect.
Jammer omdat een idee vaak met een beetje inzet een stuk beter te maken is.
Jammer omdat het een gemiste leerkans is.

Binnen de Theory of Constraints (TOC) is een hele mooie techniek die hier op een interactieve en goed communiceerbare manier mee om kan gaan. Deze techniek heet Negative Branche Reservation, een hele mond vol en daarom volgens goed gebruik afgekort tot drie letters: NBr.

Voor mensen die zich weleens verdiept hebben in TOC, het menselijke aspect wordt vaak verdrongen door de ratio. Hoewel ook de NBr deze valkuil in zich heeft, hoeft het niet. Sterker nog, door oog te hebben voor de menselijke kant inclusief de non-verbale reacties wordt de NBr alleen maar krachtiger.

Een belangrijk uitgangspunt van de NBr is:

de oplossing of het idee staat niet ter discussie
tenzij de negatieve effecten onvoldoende op te lossen zijn

De energie gaat zitten in het proberen beter te maken van de oplossing. Lukt dat, dan heb je een sterkere oplossing. Lukt dat niet, dan is het veel makkelijker om de oplossing 'los' te laten en verder te gaan. De NBr is er niet om het beste idee te vinden, de NBr is om het idee goed te maken. Met andere woorden een heel pragmatische insteek.

Als je nog nooit van NBr (of iets dergelijks) gehoord hebt, dan is het wel goed te weten hoe dit soort bomen te lezen. Het onderstaande YouTube filmpje laat zien hoe je deze 'bomen' van onderen naar boven leest.




De NBr bestaat in feite uit twee delen, het construeren van de NBr, de negatieve tak. En daarna het slim 'snoeien' van de negatieve tak. De methodiek laat toe om het in je eentje te gebruiken, of in een groep en dan in beide gevallen al dan niet gefaciliteerd. De techniek verandert niet.

Voor het construeren van de NBr laat ik zes stappen zien. Andere manieren zijn ook mogelijk. Zeker als je wat meer bedreven bent, is soms een organische aanpak handiger dan dit lineare process. Aan de andere kant zelden gaat het mis als je de zes stappen volgt. Het voordeel van het volgen van de stappen is dat je je bezig kunt houden met de inhoud, het proces brengt je waar je wezen moet.


Een NBr vormt een krachtig en visueel sterk communicatiemiddel. En dit is op zich al vaak een hele winst. Soms is het voldoende om weer ideeën te triggeren hoe de oplossing beter te maken. Soms kan het handig te zijn om methodisch te werk gaan. Dit gebeurt door het 'snoeien' van de NBr. En ook hier voor zijn een paar handige stappen.


Zowel in voor de constructie als het snoeien worden vragen gebruikt. Deze vragen zijn met zorg gekozen en door de tijd verfijnd. Op zich lijken een aantal vragen evident en dubbel, dit is met opzet gedaan. Het doel is namelijk niet om het bewuste in iemand aan te spreken, maar het onbewuste. Het bewuste is al lang van overtuigd dat het geen goed idee is, het onbewuste is een stuk creatiever en onbevangener. Juist deze simpele vragen maken de NBr extra krachtig. Werkt het altijd? Nee, maar dit is geen reden om de baby altijd met het badwater weg te gooien!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten